LYD KVALITET VINYLPLATER KONTRA CD

I påsken kom jeg i diskusjon med min unge niese om lydkvaliteten på vinylplater kontra CD. En stor del  av ungdommen vet ikke hva vinylplater er selv om det idet siste er kommet flere nyutgivelser på vinyl.

VINYLPLATE

VINYLPLATE 33 omdreininger i minuttet

Avspiller vinylplater

Avspiller vinylplater

CD

CD

Vinyl og Cd plater bruker to forskjellige systemer. De vibrasjoner som mikrofonene har fanget opp blir presset inn i vinylen.Når platen spilles av registrerer en pick up den informasjon som ligger i sporet på platen blir sendt til en forsterker. Musikken blir gjengitt rimelig naturlig. På en CD brukes et digitalt system. Det vil si at antallet bits setter grenser. Dynamikken må komprimeres. Det vil si at svak lyd blir forsterket og sterk lyd blir dempet.Musikken blir ikke naturlig gjengitt.                                                                               Jeg har også brukt musikk kasetter. Ulempen her er at lyden er dårlig. Når de er slitt blir det lett båndsalat.

Musikk kasset

Musikk kasset

Jeg har samlet alt avspillings utstyr på samme sted. Her kan jeg spille CD plater,vinylplater og kasetter. Jeg har cirka 250 vinylplater som jeg har lyst å spille. Nå er jeg blitt usikker på om denne avspilleren fungerer. Når nyutgivelser kommer på vinyl bør det være mulig å få kjøpt ny avspiller for vinylplater.

MITT AVSPILLINGSUTSTYR

MITT AVSPILLINGSUTSTYR

Jeg har opplevd endel utvikling når det gjelder gjengivelse av musikk. Da jeg var ung hadde jeg endel singelplater med 45 omdreininger i minuttet Disse finner jeg ikke igjen.Det hadde vært morsomt å høre på dem.

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *