BUDDHISME

 

 

BUDDHA

Buddha ble født som Siddhattha Gotama 563 f.kr. i det som nå er det sydlige Nepal. Hans far hørte til kshatriya,krigerne og herskernes kaste,og han var overhode for Sakya-ætten. Som voksen vandret Gotama Buddha langs den midtre del av Ganges. 

Mange var misfornøyde med den braminske religionen og kastevesenet. Derfor oppsto buddhismen. Etter meditasjon kom buddha frem til den åttedelte veien : Rett Anskuelse, Rett Beslutning, Rett tale, Rett Handling, Rett Levesett, Rett Streben, Rett besinnelse og Rett Fordypelse.

Med disse punktene, basert på erkjennelsen av de fire edle sannheter og på slikt som avholdenhet fra vrangvilje, ondskapsfull tale, begjær og det å skade levende vesener, viste Buddha hvordan mennesket kunne nå frem til åndelig forbedring. Det ble lagt vekt på omhyggelig konsentrasjon-innsikt gjennom meditasjon-som middel for å vinne frem til forståelse. Det er den gyldne middelvei mellom og verdslig liv og askese Buddha skisserte. Den åpner det åndelige , gir fred i sinnet, leder til kunnskap, til opplysning, til nirvana. For tilhengerne var nirvana den tilstand av salighet eller tomhet-nullpunktet og uendeligheten -som oppnås når fra gjenfødelsens hjul.

Buddhas lære ble først videre ført muntlig av disiplene. Først i siste århundre før Kristi fødsel ble læren samlet skriftlig.Buddhismen er nøytral i forhold til tradisjonelle guder som middel til å oppnå frelse. En buddhist kan be til lokale guder, men da om hverdagslige ting som regn, en god høst eller barn. Han ber ikke til gudene om opplysning.

Buddhas lære fastsatte utrykkelige regler: «Overvinn vrede med kjærlighet,gjengjeld ondt med godt, overvinn gnieren med gavmildhet, løgneren med sannhet.»

Kek Lok Si tempelet Penang Malaysia

 

Jeg besøkte Kek Lok Si tempelet for endel år siden. Det ligger i et meget naturskjønt og frodig område. Tårnet kalles stupa. Da jeg kom inn i stupaen satt det rynket gammel munk i oransje kappe og spilte på en slags xylofon. Metall bitene hang tråder i en ramme. Han ga meg et vennlig smil. Da jeg kom opp i høyden og fikk se utsikten over den nydelige dalen og den blå sjøen i bakgrunnen fikk jeg veldig ro sinnet. Jeg fikk lyst til å konvertere.

 

Vil sette stor pris på kommentarer. Følg meg på twitter :»@perb1

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *