NAVIGASJON OG NAVIGASJONSHJELPEMIDLER

 

Navigasjonsmidlene har utviklet seg fra primitive midler. Hastighet og seilt distanse ble målt ved å slippe ut et tau bundet til en tømmerstokk. Tauet hadde knuter med 15,43m avstand. Knutene ble talt i 30 sekunder. En nautisk mil er 1852m.Det er 120 halvminutter i en time. 1852/120= 15,43      Etterhvert kom sekstant og mekanisk logg i bruk.

 

Sekstant produsert 1950

 

 

Logg telleverk

 

Logg rotor som ble slept etter fartøyet

Rotoren var forbundet med telleverket med et tau. Når rotoren beveget seg i vannet roterte den. Rotasjonen ble overført til telleverket.                
Sekstanten ble siktet inn mot solen.Ved hjelp av prismer og speil ble solen flyttet ned til horisonten og bredde og lengdegrad kunne leses av.
 
ELEKTRONISKE NAVIGASJONSHJELPEMIDLER
Under siste verdenskrig utviklet tyskerne et hyperbolsk consol navigasjonssystem som arbeidet på mellombølge området og var effektivt på store avstander.Det ble bygget en senderstasjon på Varhaug på Jæren. Den hadde tre antennemaster. De ytre mastene ble matet i motfase slik at hyperblene  degenererte til rette streker 20 km fra antennen. Det fungerte derfor som retningsgivende radiofyr. Ved bruk av signalene fra to sendere og et spesiel consol kart kunne posisjonen bestemmes.                                                                                            
 
 

Den siste masten på Varhaug

 
 
DECCA
 

DECCA mottake

 
DECCA var et lavfrekvent radionavigasjonssystem som først ble benyttet av de allierte under annen verdenskrig særlig for å være på riktig sted ved landgang.DECCA var i bruk i kystfiskeflåten og i skipstrafikken ved kysten. Systemet er også blitt benyttet av fly og av helikoptertrafikken til oljeinstallasjonene i Nordsjøen. Sendersystemet har ikke vært i drift siden våren 2000.                                                  
 
LORAN (LOng RAnge Navigation)
LORAN er et radionavigasjonssystem som bruker lavfrekvente radiosignaler fra tre eller flere stasjoner for å finne posisjonen til et fartøy eller fly.Posisjonen finnes ved å ta tidsdifferansen fra et signal ble sendt til signalet ble mottatt og også faseforskyvningen  mellom signalene.
 
 

LORAN C mottaker for bruk på handelskip

 
 

Feilnavigering??

 
 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *