SOMMERFERIE,DÅRLIG VÆR OG REFLEKSJONER

SOMMER

Jeg sitter her i sommerferien min og ergrer meg over det dårlige været og prøver å finne på noe å skrive i bloggen min. Jeg drømmer om å ligge på stranda i varm sand og nyte sola. Det har ikke vært mange muligheter til dette til nå. Men jeg har fått lest noen uleste bøker. Hadde det vært pent vær kunne jeg tatt disse med på stranda. Av en eller annen grunn husker jeg alltid barndommens sommere som varme og solrike. Vi kunne være ute hele dagen og bade og fiske. Jeg våknet tidlig av putringen fra «Riskafjord» på den første turen til Stavanger. Det må ha regnet av og til for jeg husker vått gress på vei til utedoen om kvelden.                                                                                            

Oljestreiken ble avblåst for to dager siden etter varsel om tvungen lønnsnemd fra regjeringen. Arbeidsgiverne provosert dette fram etter varsel om «lock-out». Streiken var på grunn av arbeidsgivernes fjerning av mulighetene til å gå av med full pensjon ved 62 år. Ledelsen i Statoil fikk beholde den gode pensjonsordningen. Det er tydelig at det er for enkelt for arbeidsgiverne å endre inngåtte pensjonsavtaler. Jeg har selv opplevd en pensjonsordning bli endret fra ytelsesbasert til innskuddsbasert. En ytelsesbasert ordning er basert på sluttlønn slik at størrelsen på pensjonen kan forutses av arbeidstakeren. Ved en innskuddsbasert ordning betaler arbeidsgiveren et månedlig beløp til et fond. Størrelsen på pensjonen avhenger av eventuell verdistigning og avkastning på fondet. Dette er fordelaktig for arbeidsgiverne. Det er billigere og de slipper fremtidige forpliktelser.                                  

22.juli og et års dagen for den mest groteske forbrytelsen i Norge i fredstid nærmer seg. Hvordan skal dette markeres? Det virker som norsk rettsvesen har problemer med en så grotesk forbrytelse. Det er mest bekvemt å få Behring Breivik erklært utilregnlig. Da blir det ikke problemer med straffe utmålingen. Denne saken har fått meg til å miste tilliten til norsk rettspsykiatri. Hvor mange sitter i norske fengsler som burde vært vurdert som utilregnlig?                                                     

Vi er ikke kommet til midten av juli. Det kan ennå bli fin sommer. «Gladmat festivalen» som er årets høydepunkt for mange av oss her i Stavanger nærmer seg.                                                                       

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *