TIDLIGERE GENERASJONER

Min morfars familie

Jeg fant dette gamle billedet som viser min morfars familie. Kvaliteten er desverre ikke den beste. Nummer to fra venstre  i bakerste rekke er  min morfar Jakob Johannesen.  Damen til venstre er en av mine odemødre. Hun het Janna Jacoba Sebysta von Re.  Faren virket som orgebygger i Stavanger. Hun og ektefellen drev gård på Ulandhaug i  Stavanger. Slekten stammet fra Holstein i Tyskland. Min morfar hadde flere yrker. I de tidlige  årene reiste han til sjøs som stuert. Han var flere perioder i marinen og ble utkalt  i 1905. Da fikk min mormor store økonomiske problemer fordi staten betalte ikke   penger til de som var hjemme.

 

Jakob Johannesen i marinen ca 1900

 

Senere ble han utlært som bøkker og drev verksted hjemme i kjelleren. Ungene kjørte tønnene han hadde lagd på håndkjerre til fabrikkene i nærområdet.

BØKKER

En bøkker er en håndverker som lager og reparer tønner. Betegnelsen  ble  tidligere skrevet bødker som på dansk. Ordet stammer fra det middeltyske ordet bødeker. Ordet var dannet av bodik som betyr kar. Faget ble tatt ut av lærlingeordningen i Norge i 1960. Vinmonopolet fikk det innført igjen i 1994 fordi de trengte folk til å reparere tønnene de brukte til akevitt produksjon.

Morfar koser seg som pensjonist sammen med mormor

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *