SYLTETØY OG SAFT

I dag hentet jeg syltetøyet og saften jeg hadde bestilt fra Hervik konservesfabrikk. Jeg er veldig glad i syltetøy men glemmer altid å kjøpe det når jeg handler. Jeg vokste opp med at min mor lagde syltetøy selv.

Syltetøy fra Hervik: Blåbær,Aprikos,Tyttebær,Solbær

Syltetøy fra Hervik: Blåbær,Aprikos,Tyttebær,Solbær

Blåbær smaker godt i kaker og desserter og det smaker godt på brødskivene. Aprikossyltetøy er veldig godt i kaker og desserter. Tyttebærsyltetøy er topp på kjøttmiddager og jeg synes det smaker godt på brødskiver. Solbærsyltetøy er topp på brødskiver. Smaken på dette syltetøyet minner om det min mor lagde, kanskje fordi det ikke inneholder konserveringsmidler.                                                                                       Min morfar hadde en stor hytte eiendom med en mengde bærbusker. Det var solbær,rips og stikkelsbær. Min mor plukket bær og lagde syltetøy . Jeg husker jeg hjalp med å røre en mengde sukker inn i solbærsyltetøyet. Med den sukkermengden er jeg ikke sikker på om syltetøyet var veldig sunt . Men smaken var veldig god. Mor lagde også solbær og ripssaft.Et år skulle hun lage det hun kalte for rå solbærsaft. Da våknet jeg en natt av at korkene på flaskene smalt opp. Saften var begynt å gjære så hun måtte koke den på nytt.   Min farmor lagde også syltetøy. Hun hadde dårlige glass. Om syltetøyet ikke var oppbrukt det ene året kokte hun det opp med mer sukker året etter. Det samme var prosedyren året etter. Til slutt var syltetøyet så fast at det kunne brukes som slitebeleg på gulvet. Vi unger spiste det med god appetit.

SAFT FRA HERVIK

SAFT FRA HERVIK

 

 

 

1 thoughts on “SYLTETØY OG SAFT

  1. Ingenting er som hjemmelaget syltetøy. Bodde 10 år i en av Oslofjordens kystbyer med en fantastisk gammeldags frukthage. Vi lagde eplemost, plommemarmelade, bringebærsyltetøy, hermetiserte pærer, eple- og pæresyltetøy og kirsebærlikør. Morellene spiste vi «naturell». Alt fra egen hage. Syltetøy ble aldri det samme igjen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *