Dette er utkast til en artikkel som jeg publiserer her for å få kommentarer til videre bearbeiding.
Sola flyplass 1937
I 1935 var det en gruppe flyentusiaster som engasjerte seg for å få en flyplass i Stavangerområdet. Flere plaseringer som Sømme,Forus og Radaberg ble vurdert. Tilslutt ble det enighet om Sømme.Et område ble ekspropiert.Før bygingen startet ble det uenighet om det skulle brukes fast dekke eller gress. Det ble funnet ut at sandjorden på Sømme ikke var egnet for den gresstypen som ble brukt på rullebaner. Det ble derfor bygget 2 betongrullebaner på 920 og 850 meter,bredde 40 meter.Det skulle også bygges kontrolltårn,hangar og passasjerterminal. Flyplassen var ferdig våren 1937.Åpningen skulle være 29.mai med et 2 dagers flystevne.Kong Håkon skulle delta på åpningen. Problemet når en skal skrive om slike begivenheter er å få tak i bilder. Folk flest hadde enkle kameraer uten avansert optik. Fly fra 11 nasjoner skulle delta. Størst var det tyske Junkers G.38. Flyet fløy første gang 1935. Toppfart 225 km/t. Rekkevidde 3500 km. Vekt 14900kg. Vingespenn 44 m. Motorer 4 stk Junkers Jumo/204. Mannskap 7. Flyet var så stort at det var sitteplasser for passasjer i vingene,. Mekanikerne kunne komme til motorene i luften.
Junkers G.38
Junker G.38 på rullebanen Sola mai 1937.Til venstre står flere fly som skal delta.
Et noe mindre fly som skulle delta var det norskeide amfibiet Sikorsky S-43. «VALKYRIEN»
Sikorsky S-43
Denne flytypen fløy første gang 1935. Det har mannskap på to og kan ta 19 passasjerer. Lengde : 15,6m. Vingespenn : 26,21 m. Motorer : 2 stk Pratt &Whitney R-1690-52 radials. 750 hk hver. De 11 De Havilland Tiger Moth som startet fra Hærens Flyveskole på Kjeller for å delta ved åpningen fikk værproblemer på veien.
De Havilland Tiger Moth
Undersøkelsen av værforholdene langs ruten hadde vært særdeles skjødesløs.Istedetfor å kontakte Meteorologisk Institutt ringte skolens ledelse til stasjonsjefene i det Norske Luftfartselskap langs ruten. Over Grenland fløy de inn i et kraftig uvær.De fleste flyene måtte nødlande. Et crashet i et vann,Flygeren ble aldri funnet. Kun to fly kom fram til Kristiansand. Det var flere norske militære fly med på åpningen.
Breda Ba 28
På begynnelsen av 30-tallet begynte Marinens Flyvåpen å se etter en brukbarflytype til trening både Flyskolen og sjøflystasjonene.Mulighetene i Italia ble undersøkt.Breda 28 hadde vist gode flyegenskaper som landfly med hjulunderstell. Men så var fabrikken villig til å bygge flyet som sjøfly med flotører. I 1936 laget en avtale om levering av 5 fly i bytte mot norsk klippfisk. For å standarisere motortypen ble de norske flyene utstyrt med Armstrong Siddeley Cheetah-II motorer. Dette resulterte i at flyene fikk både lavere topphastighet og topphøyde med flottører. Ved åpningen av flyplassen deltok tre av flyene med oppvisning. Tre Armstrong Whitworth Scimitar deltok med oppvisning ved åpningen av flyplassen.
SCIMITAR
Scimitar hadde to 7,7 mm mitraljøser.Lette bomber kunne bæres på fire festemekanismer under vingene. Topphastighet 343 km/t. Fire ble anskaffet til hærens flyvåpen i 1935.Det ble funnet at ytelsene at ytelsene ikke var gode nok.Derfor ble prosjektet droppet.Tre av flyene deltok med oppvisning under åpningen.
Den lørdag 29.mai 1937 skulle flyplassen åpnes. Kong Håkon ankom.
Kong Håkon skal åpne flyplassen
Utpå dagen lørdag kom det et kraftig regnvær.Folk søkte ly under vingene på de største flyene. Damene hadde pyntet seg. Nå rant det regnvann blandet med sot fra vingene slik at damene etterhvert så mindre elegante ut. Deler av programmet måtte avlyses. På søndagen fortsatte stevnet. De tre Scimitarjagerne skulle demonstrere stupbombing.. De to første klarte å rette opp i tide. Det siste var for sent slik at det traff bakken.Flygeren omkom.Resten av stevnet ble umiddelbart avlyst.
Vraket av Scimitar jageren som traff bakken.
SCIMITAR
Jeg vil sette stor pris på å kommentarer til dette slik at jeg kan bearbeide det til en artikkel.